Barn och hundar

Många hundraser har ett rykte om sig om att vara extra barnvänliga. Golden retriever och king charles spaniel är till exempel en vanlig ras hos barnfamiljer, men det finns ingen hund som automatiskt passar in bland barn. Alla hundar är individer och även om vissa raser är mer sociala än andra, måste de ändå lära sig att umgås med barn. Och givetvis även tvärtom, barnen måste lära sig hur man umgås med hundar och försöka förstå att de inte är några leksaker utan levande djur. Dock kan inte barnen förväntas förstå hur de ska bete sig mot hundar så länge de är just barn. Det är mycket viktigt att hundar och barn aldrig lämnas ensamma tillsammans utan endast umgås under en vuxens uppsikt. För barn kan det vara lockande att till exempel dra hunden i svansen och en hund som inte är van vid barn kan då säga ifrån omedelbart.

Vilken typ av hund man ska ha beror också på hur pass involverade barnen kommer att vara med hunden. Om barnen är lite större och vill hjälpa till med att rasta hunden passar det bäst med en liten eller mellanstor hund, så att de orkar hålla emot om hunden skulle dra till i kopplet. En större hund som enkelt kan råka dra omkull barnen under promenaden är ingen vidare idé. Är barnen små däremot och det främst är de vuxna som ska hantera hunden kan det passa bra med en större hund. Då finns det ingen risk att barnen plockar upp hunden och tappar den och de tål också mer ifall barnen skulle råka snubbla över den.

Tänk också på att hunden alltid ska ha en egen sovplats där den ska veta att den alltid får vara ifred, och barnen måste lära sig att när hunden ligger där får den inte störas.