Dyraste hundraserna

Hundens värde har ökat enormt de senaste åren i takt med att deras status som familjemedlem har höjts. Även om det fortfarande går att köpa hundar relativt billigt, så har priserna för en renrasig hund med stamtavla skenat iväg rejält. De senaste tjugo åren har priset för en hund mer än dubblats och man får numer räkna med att lägga ca 15 000 kronor för en renrasig hund. Det kan tyckas dyrt, men det är också viktigt att hundar inte kan handlas allt för billigt för att undvika att de köpts på impuls. Måste man istället spara ett tag för att ha råd med sin hund blir köpet mer genomtänkt och seriöst.

Vissa hundar är dyrare än andra. Hundraser som är ”trendiga” är mycket dyrare än andra, och detta varierar efter vilka raser som är trendiga för tillfället. Den lilla chihuahuan är en omåttligt populär ras som man får räkna med att lägga ca 20 000 kronor på om man vill köpa en. Även andra mindre hundar som malteser, fransk bulldogg och inte minst mopsar är populära och därmed mycket dyra i inköp. Det är viktigt att alltid se till att få träffa hunden i hemmet innan man köper den eftersom det tyvärr är vanligt med smuggelhundar av de här raserna. Se därför alltid till att få träffa valpens föräldrar så att du ser att den verkligen kommer ifrån en seriös kennel.

Ibland är även tikarna dyrare än hanhundarna, men i vissa fall kan man även få en tik billigare. En del ägare säljer nämligen tikarna med bibehållen avelsrätt vilket innebär att de har rätt att ta valpar på tiken, mot att de säljer henne för en billigare summa. Då får man dock vara beredd på att lämna ifrån sig sin tik under en period då uppfödaren ofta vill låna tillbaka tiken under valp-perioden.