Hitta rätt hund

Hur väljer man egentligen vilken hund man ska ha? Det är många olika faktorer som spelar in, en av dem är hur ens familjesituation ser ut. Ifall man bor ensam och planerar att fortsätta göra så kan man välja relativt fritt så länge man väljer en ras som man vet att man kommer att klara av. Är man däremot en hel familj som ska välja hund tillsammans blir det svårare. För det första måste alla i familjen vara överens om den kommande fyrbenta familjemedlemmen. Ofta är det barnen som är drivande i den här frågan men det går aldrig att lämna över hela ansvaret på dem då det alltid finns en risk att de tröttnar så småningom. Därför bör det främst vara föräldrarnas hund och ansvar.

De flesta som vill ha en hund har en favoritras eller så har de träffat en annan hund av samma ras som de blivit förtjusta i. Det kan leda till att man får höga förväntningar på sin blivande hund och föreställer sig att den ska vara som de andra hundarna man träffat innan. Därför är det viktigt att komma ihåg att alla hundar är individer och deras beteende och sätt att vara på kan skilja sig åt även inom samma ras. Två valpar ur samma kull kan vara helt olika både till utseendet och till humöret.

I vissa fall finns det en särskild ras som är drömhunden och som man kanske sett på film eller som någon kändis har. Till exempel blev dalmatiners otroligt populära efter filmerna om de 101 dalmatinerna, men de är krävande och livliga hundar som inte bör köpas efter utseende. Den riktiga drömhunden kan vara den man minst anar och det heter ju att man inte ska döma hunden efter håren. Kanske är den perfekta hunden för dig inte den finaste du sett, men som passar bäst tillsammans med dig.