Hur man väljer hund

För att bestämma vilken typ av hund man ska välja gäller det att rannsaka sig själv och sitt eget liv först och främst. Alla hundraser har olika aktivitetsnivå och olika egenskaper. En aktiv ras som behöver många timmars motion och aktivering varje dag är därför inget bra val för en person som gärna tar det lugnt och inte vill lägga mycket tid på motion, och tvärtom. En annan aspekt att ha i åtanke är pälsvården, som också varierar mellan raserna. En korthårig hund kräver i regel mindre pälsvård än en långhårig, men fäller i gengäld mer. Vissa raser fäller inte alls, men kräver istället mer klippning och kamning. Hur stor hund man vill ha är också viktigt att fundera över.

Man bör också fundera över om man vill ha en tik eller en hane. Tikar sägs vara lugnare till sättet än hanhundar, och är samtidigt lite mindre. De löper vanligtvis två gånger om året och kan då locka till sig hanhundar, varför man får vara beredd på att det inte alltid är tillåtet att ställa upp i tävlingar eller utställningar under löpperioden. Väljer man istället en hanhund får man vara beredd på att de kan tappa allt de lärt sig om lydnad när de kommer i närheten av en löptik.

När beslutet är taget om att man vill ha en fyrbent vän i sitt liv och man har valt vilken ras man vill ha kommer nästa fråga, vilken individ ska jag välja? Beroende på vart man ska köpa hunden är inte valet alltid upp till en själv. En seriös uppfödare känner nämligen sina valpar väl och väljer gärna åt en, för att få den perfekta matchen. Det kan vara frestande att välja den sötaste valpen, men man bör alltid lita på uppfödarens expertis och att den vet vilken valp som kommer att passa in bäst i ens liv.