Kända svenska hundar – Csar

Csar var en hund av rasen pumi, som också är en vallhund. Pumin är känd för att vara en lekfull och energisk ras och Csar var inget undantag. Han ägdes av Emma Willblad som tog hand om honom när han var en omplaceringshund. Han föddes år 1997 och han trivdes inte hos sin dåvarande ägare då han var kraftigt understimulerad. När Emma tog över honom var han ouppfostrad och hoppade gärna upp och bet folk i rumpan. Under Emmas omvårdnad blev Csar snart som en helt annan hund och de började, som de första i Sverige, att träna freestyle.

Freestyle är en hundsport som går ut på att hunden och ägaren utför ett kreativt dansprogram tillsammans. Man utför alltid freestyle till en viss låt och utför en koreografi tillsammans med hunden. Det ska vara kul för både föraren och hunden och den som såg Emma och Csar dansa tillsammans kunde se att det inte var någon tvekan om att båda hade kul! Tävlingar i freestyle sänds dock inte alltid på tv utan kan följas via datorn.

Det dröjde inte länge innan Csars karriär kom igång och ryktet spred sig om den dansande pumin. En dag blev Emma uppringd av produktionen till the Oprah Winfrey Show som ville att hon och Csar skulle komma dit och uppträda i ett av programmen. Som tur var hade Csar alla papper i ordning och var rabiesvaccinerad vilket gjorde att de kunde åka dit för att vara med. Csar syntes även i en reklamfilm för posten där han var med och delade ut post.

Tyvärr drabbades Csar av cancer när han blev äldre och avled så småningom av detta. Dock lämnade han efter sig ett antal valpar som med all säkerhet fått samma livliga gener som sin far.