Passande hundraser för barn

Många barn tjatar om att få en egen hund och fördelarna med att växa upp med en hund är många. Ett barn som får ta hand om en hund lär sig att ta ansvar för en annan individ och att visa respekt mot djur. Dessutom får de extra mycket motion av att vara ute och rasta och leka med hunden. Men vilken ras passar då bäst i en barnfamilj? Det är givetvis väldigt individuellt. En valp som växer upp i en barnfamilj känner ju inte till något annat liv och vänjer sig snabbt, oavsett vilken ras det är. Sedan är vissa raser mer eller mindre lämpade för att umgås med barn. En vallhund till exempel kan få svårt att motstå att ”valla in” barnen genom att nypa dem lite i hälarna om de springer omkring och leker, vilket inte gör dem till den lämpligaste sorten att ha i en barnfamilj.

Överlag bör man välja bland de raser som är sociala och gillar människor och inte har reserverade drag inom rasen. Några vanliga raser som ofta passar in bra hos barnfamiljer är bland annat golden retriever, labrador retriever, king charles spaniel, jack russell och boxer. Även staffordshire bullterrier har rykte om sig att vara väldigt barnvänliga och de kallades från början för ”nanny dogs”. Dessa hundar har dock även ett dåligt rykte på grund av sitt tuffa utseende, men hur de är till sättet är liksom andra raser, högst individuellt.

Sedan bör man inte glömma att det även finns fantastiska individer av blandras som kan passa perfekt in hos en barnfamilj. Att ta hand om en omplaceringshund som tidigare bott hos en barnfamilj kan vara en bra idé då man redan vet att hunden fungerar tillsammans med barn. Det viktigaste är att barnen lär sig respektera hunden och alltid umgås på hundens villkor, vilket leder till en bra relation där de snart kan bli bästa vänner och få ut mest glädje av varandra.