Sällsynta hundraser i Sverige

I Sverige finns det många sällsynta hundraser som man kanske aldrig har hört talas om eller sett. Några av dessa är bland annat den irländska hundrasen glen of imaal terrier, american wolfdog men också mexikansk nakenhund Xoloitzcuintle.

Gleen of Imaal Terrier

Denna hundras härstammar från 1800-talets Irland och är idag en mycket sällsynt hundras. För ungefär 10 år sedan fanns det enbart 100 hundar av denna ras som var registrerade i SKK, vilket är en väldigt liten mängd. Vanliga egenskaper som kännetecknar hunden är att den är allmänt lågmäld med en stark jaktlust. Utöver detta är den dessutom en väldigt vänlig hundras som är både orädd och mycket envis.

Xoloitzcuintle

Den mexikanska nakenhunden som egentligen heter Xoloitzcuintle härstammar från 3000 år f.Kr och har sin ursprungsnation i Mexiko. Hundrasen finns i tre olika storlekar, där de minsta är mellan 25 – 35 cm medan de stora är 46 – 60 cm i mankhöjd. Kända egenskaper som hunden bär på är att de är mycket spralliga, intelligenta och livliga. De svenska Xoloitzcuintle hundarna är främst kända för att ställas ut i olika hundutställningar men också som vanliga sällskapshundar.

American Wolfdog

Hundrasen härstammar precis som det låter från Amerikas vargar och därav namnet. På 1980- talet lyckades hundrasen även nå Sverige där den är mycket sällsynt. Rasen finns inte registrerad i den svenska kennelklubben och måste ha en väldigt liten procent varg i sig för att kunna accepteras som ett vanligt sällskapsdjur.

Vanliga egenskaper varghundar har är att de ofta är enmanshundar som uppträder något reserverat gentemot främmande personer. Somliga kan till och med upplevas en aning skygga. Hundarna överlag är mycket vänliga men kan om man uppfostrar dem fel ha mer vilddjursinstinkter än andra hundar då de är något närmare vargen än vanliga sällskapshundraser. Dock kan du som har tillräckligt mycket kunskap om rasen få en trogen vän livet ut.