Skådespelarhunden Turbo

Hunden Turbo, vars fullständiga namn var Melodor Turbo, slog igenom i Sverige som detektivhunden Tubbe i en serie som hette ”Snoken”, som gick mellan åren 1993 och 1997. Serien handlade om en privatdetektiv som hette Anders ”Snoken” Grip och som bodde tillsammans med sin hund Tubbe på en båt vid Waldemarsudde. Han medverkade även i ett program som hette ”Stora famnen”, i en musikvideo till låten ”Into the Night” och i en film som hette ”Härifrån till Kim”. Turbo var av rasen border collie, en vallhund som är känd för sin intelligens och lättlärdhet. Även om han var en vallhund i grund och botten användes han inte till det utan hans talang visade sig istället vara skådespeleri och diverse trix.

Turbo bodde tillsammans med sin husse och matte Kenth och Madeleine Haag på deras gård i Köping. Han föddes år 1987 i Skottland och importerades sedan till Sverige. Han visade snabbt framtassarna som en skicklig lydnadshund och tävlade redan år 1988 i SM i Växjö med husse som var den som tränade honom främst. Eftersom han var en speciell hund på många sätt hade han även en fru som hette Råttan, vilken han gifte sig med samtidigt som husse och matte gifte sig! Han hade dessutom en egen häst som han kunde leda själv med grimskaftet i munnen.

Under sitt sista år i livet drabbades Turbo tyvärr av levercancer och avled år 2002 i sviterna av detta, då han var 15 år gammal. Enligt hans husse blev han hastigt dålig och togs då till veterinär där cancern konstaterades. Han begravdes i familjen Haags djurgrav tillsammans med bland andra grisen Nasse som också hade en karriär som djurskådespelare. Enligt uppgifter i Svenska kennelklubben fick Turbo 14 valpar totalt med två olika tikar vilket gör att hans fantastiska gener lever vidare i nya generationer av border collies.