Varför vissa hundraser är dyra

För att kunna köpa en renrasig valp bör man vara beredd på att få lägga ut ca 15 000 kr. En blandras eller omplaceringshund är ofta billigare, men de brukar ändå vara relativt dyra för att de inte ska riskera att hamna i fel händer hos någon som köper hund på impuls. Vanligtvis är hundar som är renrasiga och har en fin stamtavla lite dyrare, men de kan också bli dyrare på grund av att rasen blivit trendig eller för att hunden har en särskilt attraktiv färg eller teckning.

En ras som brukar vara särskilt dyr är american bullyn. Prislappen för en sådan valp brukar börja på runt 25 000 kronor och kan bli ännu dyrare beroende på kön, stamtavla och färg.

En hund behöver heller inte alltid vara renrasig för att kunna säljas dyrt. Labradoodle är en blandning mellan labrador och pudel och har blivit otroligt populär de senaste åren, och inte minst dyr. Uppfödarna av denna hundsort säljer dem sällan för under 20 000 kronor på grund av deras popularitet. En labradoodle kan även kosta upp till 30 000 kr beroende på generation. Även cockerpoo, pudel och cocker spaniel, har blivit en populär blandning. Rasen pomeranian, tidigare dvärgspets, har också fått ett uppsving och blivit populär.

Taxar har också blivit allt dyrare, särskilt de som har en ovanlig färg som kallas merle vilket innebär att de är trefärgade. Dessa säljs oftast för minst 25 000 kronor. Även rottweilers, vissa vinthundar och andra typer av småhundar säljs dyrt. Det är dock viktigt att innan man skaffar hund tänka på att inköpet av hund är en engångskostnad, medan det sedan tillkommer löpande kostnader under hundens liv. Foder, försäkring, veterinärkostnader, koppel, halsband och annan utrustning som hunden behöver är nödvändigt och en kostnad man får räkna med under hela hundens liv.