Viktigt att tänka på innan man skaffar hund

En av de vanligaste sällskapsdjuren som vi har i Sverige är hunden. För många människor är det en självklarhet att denna fyrbente vän ska vara en del av familjen. Men det finns många faktorer man bör ha i åtanke innan man beslutar sig för att skaffa djur.

Ett misstag många människor gör innan de skaffar en hund för första gången är att de har för lite kunskap om hundrasen de är intresserade av och har inställningen att man endast “vill ha”. Att skaffa hund eller vilket djur som helst är ett stort ansvar och därför krävs det att man ser över sin livssituation noga innan man fattar ett beslut som kan vara livsavgörande för en annan individ, som i detta fall är hunden.

Olika hundraser har olika personligheter som kännetecknar dem och därför är det viktigt att man lär känna hundrasen som man är intresserad av redan innan man beslutar sig för att skaffa den. Exempelvis om man är ute efter en mycket aktiv hund som klarar av att jobba kan siberian husky vara rätt hundras för just dig. Om du däremot inte vet om du kommer kunna ge den höga aktivitetsnivå som hunden kräver finns det andra raser som kan passa dig bättre. Vanliga familjehundar är exempelvis schäfer och golden retriever. Dessa hundraser är mycket barnvänliga, snälla och lugna hundar. Trots att schäfern anses vara en brukshund så platsar den väldigt bra som en trogen familjemedlem.

Förutom att ta reda på fakta om rasen som man är intresserad av bör man även fokusera på vad man själv har att ge sin hund. Kan jag som ägare tillhandahålla ett långvarigt hem åt min hund? Har jag tid att ta hand om hunden? Och framförallt har jag råd om hunden någon gång skulle bli sjuk. Att ha djur är ett heltidsjobb och kräver mycket av dig som ägare, så tänk alltid igenom en extra gång, för hundens skull.